Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Medicine

Vol 9 No 1 (2024): June

Insights from a Cross-sectional Study on Nutritional Status in Children
Wawasan dari Studi Cross-sectional mengenai Status Gizi pada Anak



(*) Corresponding Author
DOI
https://doi.org/10.21070/acopen.9.2024.6159
Published
May 17, 2024

Abstract

This study investigates the relationship between diet, medical history, and nutritional status in 48 children aged 3-5 from Kindergarten Tegalasri Village, Blitar Regency. Using observational analysis with a cross-sectional approach, data on eating habits and medical records were collected. The results, analyzed using chi-square tests, indicated no significant correlation between diet or viral disease history and the children's nutritional status. These findings suggest that factors beyond diet and infections may play a more significant role in determining the nutritional status of children in this demographic, highlighting the need for further research and targeted interventions to promote better nutritional outcomes

 

Highlight: 

  1. Children's Nutrition: Diet and Medical History Impact on Well-being.
  2. Cross-sectional Study: Understanding Factors Influencing Nutritional Status in Young Children.
  3. Key Keywords: Nutrition, Children, Diet, Medical History, Cross-sectional Study.

 

Keyword:  Nutrition, Children, Diet, Medical History, Cross-sectional Study

References

  1. A. S. Lubis, "Faktor yang Berhubungan dengan Status Gizi Balita di Desa Padang Kahombu Kecamatan Batang Angkola Kabupaten Tapanuli Selatan Tahun 2021," 2022.
  2. L. Cheng and Z. Liang, "Hubungan Penyakit Infeksi dengan Status Gizi Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Anreapi Kabupaten Polewali Mandar," Journal of Health Informatics and Medical Research, vol. 3, no. 1, pp. 51–56, 2017.
  3. A. W. Z. Oktarindasarira and N. I. Qariati, "Hubungan Pengetahuan, Pekerjaan Ibu, dan Pendapatan Keluarga dengan Status Gizi Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Tapin Utara," Journal of Chemical Information and Modeling, vol. 11564 LNCS, no. 9, p. 41, 2019.
  4. Z. Arifin, "Gambaran Pola Makan Anak Usia 3-5 Tahun dengan Gizi Kurang di Pondok Bersalin Tri Sakti Balong Tani Kecamatan Jabon –Sidoarjo," Midwiferia, vol. 1, no. 1, p. 16, 2016, doi: 10.21070/mid.v1i1.345.
  5. E. G. Cono, M. P. M. Nahak, and A. M. Gatum, "Hubungan Riwayat Penyakit Infeksi dengan Status Gizi pada Balita Usia 12-59 Bulan di Puskesmas Oepoi Kota Kupang," Chmk Health Journal, vol. 5, no. 1, p. 16, 2021.
  6. S. Mona, "Sereal Untuk," Jurnal Keperawatan Muhammadiyah Bengkulu, vol. 8, no. 1, p. 51, 2021.
  7. N. Anggraeni and O. W. K. Handayani, "Pola Asuh dan Pelayanan Kesehatan pada Masa Pandemi Terhadap Kejadian Stunting Balita di Kabupaten Kendal," Indonesian Journal of Public Health and Nutrition, vol. 1, no. 1, pp. 101–113, 2021, [Online]. Available: http://journal.unnes.ac.id/sju/index.php/IJPHN.
  8. A. Alimuddin, "Gambaran Ketersediaan Pangan dan Pendapatan Rumah Tangga Terhadap Status Gizi Balita dari Keluarga Pemulung di Tempat Pembuangan Akhir (TPA) Antang Kelurahan Tamangapa Kota Makassar Tahun 2012," pp. 1–63, 2012.
  9. J. Jumiatun, "Hubungan Pola Pemberian Makanan dengan Status Gizi Balita Umur 1-5 Tahun di Desa Ngampel Kulon Kecamatan Ngampel Kabupaten Kendal," Journal of Midwifery Harapan Ibu Pekalongan, vol. 6, no. 5, pp. 218–224, 2019, doi: 10.37402/jurbidhip.vol6.iss2.58.
  10. N. A. A. S. Muhammad, "Penyakit Infeksi dan Pola Makan dengan Kejadian Status Gizi Kurang Berdasarkan BB/U pada Balita Usia 6-24 Bulan di Wilayah Kerja Puskesmas Tanah Sepenggal," Kementerian PPN/Bappenas Journal, vol. 7, no. 1, p. 66, 2018.
  11. M. Puspitasari, "Literature Review: Penyakit Infeksi dengan Status Gizi pada Balita," Journal of Health, vol. 14, no. 1, pp. 18–22, 2021, doi: 10.32763/juke.v14i1.250.
  12. G. Sari, G. Lubis, and E. Edison, "Hubungan Pola Makan dengan Status Gizi Anak Usia 3-5 Tahun di Wilayah Kerja Puskesmas Nanggalo Padang 2014," Journal of Andalas Health, vol. 5, no. 2, pp. 2014–2017, 2016, doi: 10.25077/jka.v5i2.528.
  13. M. S. Setiyani, "Pengaruh Pola Pemberian Makan Terhadap Status Gizi Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Astanajapura Kabupaten Cirebon Tahun 2019," vol. 5, no. 4, pp. 1–9, 2020.
  14. D. A. Ofori et al., "Peraturan Menkes RI Nomor 2 Tahun 2020 Tentang Standar Antropometri Anak," Molecules, vol. 2, 2020.
  15. M. S. Putri, N. Kapantow, and S. Kawengian, "Hubungan Antara Riwayat Penyakit Infeksi dengan Status Gizi pada Anak Batita di Desa Mopusi Kecamatan Lolayan Kabupaten Bolaang Mongondow," Journal of e-Biomedik, vol. 3, no. 2, pp. 1–5, 2015, doi: 10.35790/ebm.3.2.2015.8461.
  16. T. A. E. Permatasari, "Pengaruh Pola Asuh Pemberian Makan Terhadap Kejadian Stunting pada Balita," Journal of Andalas Community Health, vol. 14, no. 2, p. 3, 2021, doi: 10.24893/jkma.v14i2.527.
  17. S. G. Yeni Novianti, "Begini Pola Makan Sehat Anak Usia 1-3 Tahun yang Tepat," 2022.
  18. C. Khairunnisa and R. S. Ghinanda, "Hubungan Karakteristik Ibu dengan Status Gizi Balita Usia 6-24 Bulan di Puskesmas Banda Sakti Tahun 2021," Journal of Pendidikan Tambusai, vol. 6, no. 1, pp. 3436–3444, 2022, [Online]. Available: https://www.jptam.org/index.php/jptam/article/download/3412/2906.
  19. R. S. Anggari et al., "Pola Asuh Pemberian Makan Terhadap Status Gizi pada Anak Usia Pra Sekolah (3-5 Tahun) di Desa Tegalharjo," Journal of Nutrition and Health, 2020.
  20. M. Retnowati, "Hubungan Antara Status Gizi Balita dengan Kejadian ISPA (Infeksi Saluran Pernafasan Akut) pada Balita di Puskesmas Karanglewas," Viva Medica: Journal of Health, Midwifery, and Nursing, vol. 12, no. 1, pp. 97–106, 2019, [Online]. Available: http://ejournal.uhb.ac.id/index.php/VM/article/download/500/43.

Downloads

Download data is not yet available.